Balatonmáriafürdő látnivalók: dél-balaton legszebb látnivalói és programlehetőségei

Látnivalók Balatonmáriafürdő környékén

Látnivalók Balatonmáriafürdő környékén

Balatonmáriafürdő a dél-balatoni régió egyik legkedveltebb üdülővárosa, ahol megannyi látnivaló és programlehetőség kínálkozik a kikapcsolódásra vágyók számára. Mutatjuk, mi az amit mindenképp érdemes megnéznetek mialatt nálunk pihentek! 
Balatonmáriafürdő látnivalók

Helytörténeti gyűjtemény (Balatonmáriafürdő)


A Helytörténeti Gyűjtemény Balaton-Mária-Fürdő 1896-1945 című állandó kiállítása 2009. június 4-én nyílt meg a Gróf Széchényi Imre téren található Strandépület emeletén.

A balatonmáriafürdői állandó kiállítás célja, bemutatni Mária-telep létrejöttét, hogyan vált szőlőtelepből üdülőhellyé, valamint azt, hogy a nyaralóvendégek és az állandó lakosok számára mit jelentett a Balaton-kultusz. Az állandó kiállítás mellett nyaranta időszaki képzőművészeti tárlatokat is megtekinthetnek az ide látogatók.

Évközben nagyobb csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható.
 

Vitorlás kikötő (Balatonmáriafürdő)


Balatonmáriafürdő rendelkezik az egyik legvédettebb vitorláskikötővel az egész Balatonon, valamint az egyetlen olyan kikötő Fonyód és Keszthely között, ahol a tőkesúlyos hajók védelmet találnak.

A kikötő két mólóval rendelkezik, igény esetén a főszezonban vitorlázásra is lehetőség nyílik.

A kikötő melletti hangulatos sétányon éttermek és fagyizó található.
 

Tibeti kultúrális központ (Balatonkeresztúr)


A nyüzsgő, zajos világból érkezve egyszerre csak a nyugalom szigetén érezheti magát, aki a Tibeti kulturális központba ellátogat. Csak 2 km-re a Balatontól, Balatonkeresztúr külterületén fekszik, mely Őszentsége a Dalai Láma vezette Gelugpa tradíció meditációs központja. 2000-ben épült tibeti kultúrközpont egy másik világ, ahol nem érzi az ember az idő múlását, ahol nem számít a pompa és a nagyság, itt a dolgok egyszerűek és természetesek. Csodálatos kilátás nyílik a falura és a Balatonra a központ legmagasabb pontjáról. A telep északi végén található a templom, amely kívülről semmiben sem különbözik a többi háztól.  Bejárata mellett egy bronzszobor hívja fel magára a figyelmet. A szobor Kőrösi Csoma Sándornak állít emléket, aki megalkotta a tibetológiát,  és  az első tibeti-angol szótárt.
 

Strandok Balatonmáriafürdőn


Balatonmáriafürdőn több strandon is élvezhetik a Balaton szépségét a településre látogatók. Van fizetős és vannak szabad strandok is. A központi fizetős strand minden évben június 1. és augusztus 31. között tart nyitva, míg a Hajóállomási-, a Zagytéri-, a Polgári, a Szabadság, a Faluház-, az Őrház és az Őz utcai szabadstrandok május 15-től szeptember 15-ig várják a Balaton szerelmeseit.
 

Móló (Balatonmáriafürdő)


A hajóállomási szabad strand területének nyugati oldalán húzódik végig a móló és a kőgát, melyek biztosítják a hajók kikötéséhez szükséges hullámmentes teret. A móló a Bernáth Aurél sétány „meghosszabítása”, 400 m hosszan nyúlik be a tóba. Az egyik leghosszabb a déli parton.

Ha végigsétálunk rajta – bármely évszakban – lenyűgöző kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére a Keszthelyi öböltől Tihanyig. A napfelkelte és a napnyugta „megfigyelése” is felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Amikor a fürdőzők már távoznak a horgászok veszik birtokba a területet.
 

Kis-Balaton


Szállodánktól 29 km-re helyezkedik el az ország egyik legkülönlegesebb tája, a Kis-Balaton, amely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk – sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr” – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont.
 

Bivalyrezervátum (Kápolnáspuszta)


Az Arkánum Hoteltől mintegy félórányi autóútra található a kápolnáspusztai bivalyrezervátum. A rezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja. Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és akörül, a karámban vannak, közelről megfigyelhetők. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak, bivalyszalámi megvásárlására, illetve kávé, frissítők fogyasztására.
 

A Balaton legnagyobb szabadtéri csúszdája (Balatonfenyves)


Az 1988-ban épült, majd 18 évre lezárt csúszda 100 millió forintos állami támogatásból, és 13 millió forintnyi önerőből újult meg 2021-ben.

A csúszda egyik ága, a kék színre festett Anakonda 120 méter hosszú és 11 százalékos lejtésű, a másik, a zöld színű Kamikaze mintegy 40 méter hosszú és 30 százalékos lejtésű.

Mindkettő 11 méter magasról indul, és a Balaton vizébe érkezik. A csúszdák használata életkorhoz kötött: az Anakondát a 12 felettiek, a Kamikazét a 14 év felettiek használhatják.

Hírek, érdekességek Balatonmáriafürdőről

A dél-balatoni régió egyik legjobb strandja, megannyi látnivaló és programlehetőség vár Balatonmáriafürdőn! 

További bejegyzések

Balatoni hotelünk szeretettel vár, foglalj szállást még ma!

Élvezd a Balatont akár a szezonon kívül is: az év 365 napjában szeretettel várunk.