Balaton északi vagy déli partja a jobb? A Balaton északi és déli partjának előnyei

A Balaton északi vagy déli partja a jobb?

Valóságos háborúkat tud kirobbantani a déli és északi part szerelmesei között, ha felmerül a kérdés, vajon a Balaton déli vagy északi partja-e jobb. Mi azt mondjuk, hogy mindkettőnek meg van a maga bája, mondhatni varázsa – ezért ideológiák ide és oda mindkettőt meg kell látogatni, már mutatjuk is hogy melyik partot miért érdemes!
Balaton északi vagy déli partja a szebb?

A Balaton déli partjának előnyei

Mi azt valljuk, hogy az igazi Balaton, a Balaton déli partja. Hogy miért? A déli part települései általában csendesebbek és kevésbé zsúfoltak, mint az északi part nagyobb üdülőhelyei, megőrizték régi varázsukat. És a legjobb dolog a világon, hogy a déli partról gyönyörű kilátás nyílik az északi part dombjaira és hegyeire, különösen naplementekor. Mi ezzel a kilátással szeretünk igazán strandolni.


Persze, nem akarunk rábeszélni a déli part varázsvilágára, hiszen mégis mi érdekünk lenne ebben? Az, hogy a déli part egyik legvarázslatosabb településén található hotelünk talán elég ok lenne. Viszont mivel éppen a Balaton csücskében vagyunk, így nálunk foglalva a Balaton északi partját is meglátogathatjátok könnyedén, csak egy karnyújtásnyira van tőlünk a Balaton part egyik legszebb települése, az északi part kincses doboza, Keszthely. Egy kastélytúra délelőtt, majd egy naplementés strandolás lélegzetelállító panorámával? Még vannak szabad szobáink a nyárra!
SZOBAFOGLALÁS


De tényleg nemcsak a miatt imádjuk a déli partot, mert mi déli partiak vagyunk, hanem számos előnye miatt, mégpedig….
 

Érvek a Balaton déli partja mellett

A déli parton a Balaton vize sekélyebb és fokozatosan mélyül, ami ideális a kisgyermekes családok számára. A sekély víz gyorsabban felmelegszik, ami kellemesebb fürdési élményt nyújt. A Balaton déli partján található kisebb települések, mint Balatonmáriafürdő, általában csendesebbek és kevésbé zsúfoltak, mint az északi part népszerű üdülőhelyei. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik pihenésre és nyugalomra vágynak. A déli partról gyönyörű kilátás nyílik az északi part dombjaira és hegyeire, különösen a Badacsony és a Balaton-felvidék sziluettjére. A naplementék is látványosak innen, ami romantikus hangulatot kölcsönöz a nyaralásnak. És persze a fiatalság kedvenc helyeiről, Zamárdiról, és Siófokról sem szabad megfeledkezni, ahol nagyon pörög az éjszakai élet minden nyáron. A déli parton is számos természeti szépség és kulturális látnivaló található, mint például a Kis-Balaton, és bringázni is jókat lehet itt. Bár a déli part is rendelkezik érdekes látnivalókkal, kevesebb történelmi és kulturális emlék található itt, mint az északi parton, és valóban a táj sem annyira változatos, tehát érdemes az északi parton is szétnézni.
 

Érvek a Balaton északi partja mellett

Az északi part híres a festői tájáról, dombjairól és szőlőültetvényeiről. A Badacsony és a Balaton-felvidék különleges látványt nyújtanak. A borkedvelőknek mindenképpen az északi partot ajánljuk! Az északi parton számos híres borvidék található, mint például Badacsony, Csopak és Balatonfüred. Itt lehetőség nyílik borkóstolásra és pincelátogatásra, persze a déli partok éttermeibe is jutnak ezekből a jó borokból, például hozzánk is. Az északi parton olyan ikonikus helyek találhatóak, mint Balatonfüred, Tihany, vagy éppen az előbb említett Keszthely. Azt azonban fontos tudni, hogy az északi parton a Balaton vize gyorsabban mélyül, ami kevésbé ideális a kisgyermekes családok számára, illetve számítani kell arra is, hogy a népszerű helyeken nyaranta rengetegen vannak.
A Balaton déli vagy északi partja jobb? Reméljük sikerült eldöntened a kis összesítőnk alapján. Ha még mindig nem vagy biztos, akkor ajánljuk, hogy foglalj szállást olyan helyen, ahol könnyedén mindkettőt kipróbálhatod egyetlen nyaralás alatt!

Hírek, érdekességek Balatonmáriafürdőről

A dél-balatoni régió egyik legjobb strandja, megannyi látnivaló és programlehetőség vár Balatonmáriafürdőn! 

További bejegyzések

Balatoni hotelünk szeretettel vár, foglalj szállást még ma!

Élvezd a Balatont akár a szezonon kívül is: az év 365 napjában szeretettel várunk.