Életmódváltás, dietetika

Az életmódváltás nem azonos az élelmiszerek kalóriaértékének következetes számlálásával. A hatékony átalakulás test-tudatosságot, figyelmet és sokszor orvosi felügyeletet is igényel. Az Arkánum MedHotel „életmódváltói” nem egy bentlakásos fogyókúra „elszenvedői”, hanem egy izgalmas és élményekkel teli, 5 lépcsős folyamat aktív résztvevői.

Az alap már egy rövid, 2-3 napos modullal is elkezdhető. Egy ilyen program -annak hosszától függetlenül- minden esetben tartalmazza a következő elemeket:

 • fogygyasztás,
 • testsúlykontroll,
 • testösszetétel mérés,
 • dietetika,
 • méregtelenítés,
 • mozgásterápia,
 • kavitaciós zsírbontás,
 • gépi nyirok-massage,
 • mezoterápias  ránctalanítás-feszesités
 • tisztítókúra a test jelenlegi állapotának megfelelően
 • alap mozgás szükséglet beállítása
 • sport tevékenységekre való motiváció felélesztése
 • megfelelő étrend és táplálék kiegészítők bevezetése
 • energizálás
 • pszichológiai alapú támogatás a hosszan tartó eredményhez

Életmódváltás méretre

Az Arkánum MedHotel harmadik, jelentős ága az életmódváltás. Természetesen vannak, akik ezt összekötik valamilyen formában egy testkorrekciós sebészeti beavatkozással, de számos vendégünk van, aki nem plasztikai sebészeti beavatkozásra érkezik, hanem az életmód programok valamelyikére. Ahogy azonban a plasztikai sebészetnél is az első lépés a konzultálás van, úgy az életmód váltók sem pusztán egy standard listáról válogathatnak.

Mindenek előtt a honlapunkon tájékozódhatnak róla, hogy milyen általános csomagok vannak, ezért általában már mindenkinek van egy elképzelése, hogy mit szeretne. Amikor megérkezik, ő is egy konzultáción vesz részt, amit általában az egészségfejlesztőnk végez. Amennyiben szükséges, ő fogja akár szakorvosi konzultációra tovább irányítani. Ezek után azonnal elkészítjük a kezelési tervet. Általános méregtelenítő programra, normál egészségi állapotú személyek fogyókúrás programjára, vagy egy általános tisztítókúrára, kipróbált csomagjaink vannak.

Amikor megérkezik, tehát történik egy állapotfelmérés, találkozik azzal a szakemberrel, aki a későbbiek során együtt fog dolgozni vele, illetve aki végig vezeti a program során. Itt felvilágosítást kap arról, hogy miben lesz, lehet része, mik a lehetőségek, hiszen nem biztos, hogy mindenki ugyanolyan szívesen fogad egy extrémebb természetgyógyászati kezelést, mint amilyen piócakezelés, vagy hangterápia. Nagyon sokan vannak, akik kifejezetten tudják ennek jó hatásait és bevállalják azokat a kezeléseket is, ami jellegét tekintve picit drasztikusabbnak tűnik.

Ha kifejezetten “puha” kúrát szeretne igénybe venni valaki, egyrészt mindenképpen részt vesz egy dietetikai tanácsadáson, ezt követően egy mozgásterápiás kezelés sorozaton, de kiegészíthető ez egy hidroterápiás kezeléssel, úszással, vízitornával. Nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy valaki pont egy agyvérzés utáni rehabilitációra érkezik, lehet, hogy mozgásszervi problémái vannak, de hisszük, hogy bármi is vezérli, nagyon hamar bekapcsolódik bármelyik más ágba is. Különösképpen érvényes ez a mozgásszervi betegségekre, hiszen az egyik legerősebb kiváltó oka a túlsúly. Automatikusan adja magát, hogy látva a többiek eredményeit, nagyon hamar motivációt érez bekapcsolódni egy következő programba, ami kifejezetten a fogyásról szól.

Ami nagyon fontos, hogy nem csak azok lehetnek vendégeink, akik kezelésre jönnek. Egyrészt saját maga is lehet a MedHotel vendége, bármikor visszatérhet hozzánk egy “megerősítésre”, nincs várólista és mindig szívesen látjuk. Másrészt érkezhet családtagjával, gyermekével, de idősebb szülőjével is.

Azokat a vendégeket, akik semmilyen kezelésben nem vesznek részt és hozzátartozójuk sem tartózkodott nálunk, szívesen segítünk a számukra megfelelő időszak kiválasztásában. A “közösségi hétvégék” inkább szólnak hozzájuk, amikor általános programokkal gondoskodunk a kellemes időtöltésről. De itt is átszövik az ittlétet az egészséggel kapcsolatos foglalkozások, jóga, meditáció, kreativitás. Meggyőződésünk, hogy mindenkinek szüksége van stressz-oldásra. Ha úgy vesszük, hogy a wellness rész is határterület az egészségmegőrzés, a szabadidő eltöltés és a hotel között akkor ez is belefér.

Az étrend szempontjából is van különbség más hotelekhez viszonyítva. Elsősorban külön kell válasszuk azokat akik csoportosan érkeznek, hiszen van olyan, akik kifejezetten léböjtkúrás vagy tisztítóprogramra jelentkezik. Gyakran van olyan páciens is, aki egyedi ellátást kap. Az étrend szempontjából is érvényes, hogy egy több kérdésből álló kérdőíven végignézzük, hogy milyenek az étkezési szokásai, hogyan étkezett idáig, mik a kedvenc ételei, van-e olyan más betegsége, ami gátolná valamiben. Van-e emésztőszervi illetve anyagcsere betegsége, beleértve itt egy cukorbetegséget vagy bármilyen más kísérő betegséget, allergiákat bizonyos ételekre. Ezen vendégek számára mind egyedileg kell összeállítani a nemcsak a kezelését, de az étkezését is. Amikor ez megtörtént, akkor szintén közösen a pácienssel együtt megállapítják a napi szükségletét kalóriában, energiában, tápanyagösszetételben.

Amennyiben még szükséges, különböző tápanyag kiegészítőket is igénybe vehet, ahol pótolni tudjuk a nyomelemeket, vitaminokat, enzimeket, hiszen tudjuk, hogy a sokszor a legnagyobb probléma az, hogy amikor valaki nekiáll fogyni akkor nem csak a kalóriákat kezdi veszíteni, hanem nagyon sok szükséges tápanyag, nyomelem sem kerül bevitelre. Ezeket feltétlenül pótolni kell. Ha ez nem történik meg, megjelenik a szervezetben rövid időn belül a hiánypótlási igény, és akkor a beteg rövid időn belül extrém módon kezdi el gyűjteni, tárolni a bevitt élemiszert, bármit is egyen. Ebből ered aztán a jojó effektus.

Mindezt összevetve el lehet mondani, hogy az Arkánum MedHotelben nem bánunk “kesztyűs kézzel” a problémákkal. Nincs értelme. Mindenképpen ki kell emelni azonban azt a gondoskodást és tapintatot, amivel ez történik. Semmit nem hagyunk figyelmen kívül, és valóban törődünk a páciensekkel, hiszen maximális bizalmat kapunk tőlük.

Többnyire aki már jelentkezik nálunk, abban már régóta érlelődik a gondolat, hogy szeretne változtatni valamin, és ezt a döntést mi maximálisan tiszteletben tartjuk, ebben segítjük. Oka van annak, hogy csak most ért el hozzánk. Van valami félelme, egyéb probléma a háttérben, ami miatt eddig tartott a dolog. De az biztos, hogy ez a folyamat nem úgy zajlik, hogy valaki reggel úgy kel fel, hogy “na én mától már más életmódot szeretnék”. Ez az, ami miatt bele lehet nyúlni ezekkel az erőteljes változtatásokkal a páciens “életébe”. Ettől függetlenül lényeges, hogy ez csak tudományos alapon vagy tapasztalat alapján történhet, mert amennyit lehet rajta javítani, ugyanannyit lehet rajta rontani is, ha nem megfelelő a támogatás.